….určitě jinak, než v zimě:)
A to i přes to, že máme po 365 dní v roce k dispozici všechny potraviny, včetně těch, které k nám putují z druhého konce světa.
A malá rekapitulace z příspěvku ke stravování v zimních měsících:
Naše tělo a jeho fungování je ovlivněno tím, jak žili naši předkové zde v mírném podnebném pásmu. Byli vystaveni, tak jako my, střídání čtyř ročních období a museli reagovat na situace spojené se změnami teplot. Od horkých letních dnů s dostatkem světla a sluníčka po dny krátké zimní, mrazivé a tmavé. Po mnoho a mnoho generací využívali potraviny, které měli v danou chvíli k dispozici, tedy potraviny sezónní. A tyto zvyky se vtiskly do našeho genetického kódu a ovlivňují fungování našeho metabolismu.
Pokud tedy nechceme procesy v našem těle narušit, což se může projevit například zvýšenou únavou, poruchami ukládání tuků nebo zvýšenou nemocností, měli bychom tento zásadní fakt v našem jídelníčku respektovat.
Co se děje ve světlé části roku – na jaře a v létě (22.3. – 22.9.)?
Jak bychom se tedy měli ve světlých měsících stravovat?
Zvyšujeme sacharidy + lehké bílkoviny a snižujeme těžké, živočišné bílkoviny + tuk.
Konzumujeme vše, co začíná růst a kvést 🙂
Obecně bychom ve světlé části roku měli jíst více rostlinné stravy.
Ruku v ruce s tím, můžeme také zařadit větší množství ovoce (ideálně bobulové: jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt, josta…)
Jako zdroj sacharidů volíme:
Z bílkovin vybíráme ty lehké: bílé maso, netučné ryby (treska, candát, cejn, štika, pstruh..), mořské plody, nízkotučné mléčné výrobky: sýry, jogurty, skyry, řecké jogurty, kefíry, podmáslí, cottage…
Omezujeme živočišné tuky (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky..).
Volíme zdroje omega 3, 6 a 9 tuků: kvalitní rostlinné oleje: panenský olivový, lněný, řepkový, olej z vlašských ořechů, dýňový, konopný…a ořechy a semena.
Ideální recepty pro toto období jsou z míst, kde je teplo a slunečno celý nebo převážnou část roku, např. z kuchyně italské, řecké, japonské nebo arabské.
Postupně bychom také měli zvykat naši kůži na slunce. Opalujeme se denně alespoň 20 minut bez opalovacího krému, ideálně s bosýma nohama v trávě:-)
Slunce nám pomáhá zvyšovat hladiny dopaminu, serotoninu, endorfinů a nepřímo pak i nočního melatoninu.
O další důvod víc, proč bychom na jaře a v létě měli maximálně využít sílu Slunce a světla, jíst a trávit čas co nejvíc venku v přírodě.
Krásné léto ❤❤❤
Erika a NaNWI
Nutrition@Nordic Walking Institute