Jak by měla vypadat naše strava v létě?

….určitě jinak, než v zimě:)

A to i přes to, že máme po 365 dní v roce k dispozici všechny potraviny, včetně těch, které k nám putují z druhého konce světa.

A malá rekapitulace z příspěvku ke stravování v zimních měsících:

Naše tělo a jeho fungování je ovlivněno tím, jak žili naši předkové zde v mírném podnebném pásmu. Byli vystaveni, tak jako my, střídání čtyř ročních období a museli reagovat na situace spojené se změnami teplot. Od horkých letních dnů s dostatkem světla a sluníčka po dny krátké zimní, mrazivé a tmavé. Po mnoho a mnoho generací využívali potraviny, které měli v danou chvíli k dispozici, tedy potraviny sezónní. A tyto zvyky se vtiskly do našeho genetického kódu a ovlivňují fungování našeho metabolismu.

Pokud tedy nechceme procesy v našem těle narušit, což se může projevit například zvýšenou únavou, poruchami ukládání tuků nebo zvýšenou nemocností, měli bychom tento zásadní fakt v našem jídelníčku respektovat.

Co se děje ve světlé části roku – na jaře a v létě (22.3. – 22.9.)?

  • přibývá světla a dny se prodlužují
  • náš metabolismus potřebuje více sacharidů, které napomáhají ke zvyšování serotoninu (ten naše tělo využije k noční produkci melatoninu, kterého je díky většímu množství světla v létě méně), vystavování se slunci navíc zvyšuje inzulinovou senzitivitu!
  • UV záření zvyšuje využitelnost jídla, můžeme tedy jíst méně a efektivně spalovat tuk

Jak bychom se tedy měli ve světlých měsících stravovat?

Zvyšujeme sacharidy + lehké bílkoviny a snižujeme těžké, živočišné bílkoviny + tuk.

Konzumujeme vše, co začíná růst a kvést 🙂

Obecně bychom ve světlé části roku měli jíst více rostlinné stravy.

Ruku v ruce s tím, můžeme také zařadit větší množství ovoce (ideálně bobulové: jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt, josta…)

Jako zdroj sacharidů volíme:

  • zeleninu, ovoce
  • celozrnné přílohy: pšenice, rýže, těstoviny, kus-kus, bulgur, pohanka, quinoa

Z bílkovin vybíráme ty lehké: bílé maso, netučné ryby (treska, candát, cejn, štika, pstruh..), mořské plody, nízkotučné mléčné výrobky: sýry, jogurty, skyry, řecké jogurty, kefíry, podmáslí, cottage…

Omezujeme živočišné tuky (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky..).

Volíme zdroje omega 3, 6 a 9 tuků: kvalitní rostlinné oleje: panenský olivový, lněný, řepkový, olej z vlašských ořechů, dýňový, konopný…a ořechy a semena.

Ideální recepty pro toto období jsou z míst, kde je teplo a slunečno celý nebo převážnou část roku, např. z kuchyně italské, řecké, japonské nebo arabské.

Postupně bychom také měli zvykat naši kůži na slunce. Opalujeme se denně alespoň 20 minut bez opalovacího krému, ideálně s bosýma nohama v trávě:-)

Slunce nám pomáhá zvyšovat hladiny dopaminu, serotoninu, endorfinů a nepřímo pak i nočního melatoninu.

O další důvod víc, proč bychom na jaře a v létě měli maximálně využít sílu Slunce a světla, jíst a trávit čas co nejvíc venku v přírodě.

Krásné léto ❤❤❤

Erika a NaNWI

Nutrition@Nordic Walking Institute

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů